Docent worden bij Landmerk

De docenten van morgen

Leren studeren

De ruggengraat van het dio-programma is de wekelijkse Landmerkdag, met daarin tijd voor zelfstudie, een college van een van de hoofddocenten, een gezamenlijke lunch en een middagprogramma. Landmerk biedt de docenten-in-opleiding één-op-één coaching bij het leren studeren. Afhankelijk van de omstandigheden kan dit allerlei vormen aannemen, zo zijn er bijvoorbeeld dio’s die op regelmatige basis afspreken met een van de hoofddocenten voor adviezen over te lezen boeken en over de aanpak van het studeren.

De DiO-opleiding

In de zomer van 2018 kwam er een student van de studiereis Retorica in Athene naar ons toe met de vraag: ik zou graag leren om zo les te geven als jullie, waar leer ik dat? Dat was de aanleiding om met een groepje van vier studenten te beginnen met het docenten-in-opleidingprogramma, oftewel dio-programma.

Met het oog op de toekomst is dit programma een belangrijke pijler van de stichting. Zij kan alleen voortbestaan als er mensen zijn die kunnen lesgeven volgens de geest en de missie van Landmerk. Zij kan alleen groeien als er meer van zulke mensen zijn. 

Leren lesgeven

De docenten-in-opleiding krijgen de kans om les te geven in de lessenreeksen en studiereizen voor scholieren, om daarmee de nodige onderwijservaring op te doen. Ze krijgen voor dat werk een passende vergoeding. Bovendien worden de docenten-in-opleiding als ze voor Landmerk aan de slag gaan intensief begeleid en gecoacht in de verschillende aspecten van het lesgeven: inhoudelijke lesvoorbereiding, didactiek, evaluatie. Tijdens de wekelijkse Landmerkdag de dio’s seminars over didactiek.

shape_13.png
shape_13.png
shape_04.png
shape_04.png

Leren ondernemen

De dio’s worden uitgedaagd om zelf onderwijsprogramma’s voor Landmerk op te zetten en zo te delen in het ondernemerschap dat een belangrijk aspect van de stichting is. Zo zijn er meerdere programma’s al opgezet door de dio’s.

Samen

Leren studeren en lesgeven gaat van nature beter als je het samen doet met anderen. Om die reden wordt er wekelijks samen gestudeerd.

Wat er van een DiO verwacht wordt

Landmerk verwacht dat de docenten-in-opleiding de missie van Landmerk onderschrijven en zich willen inzetten voor het verwezenlijken ervan. Docenten-in-opleiding zijn aanwezig bij de wekelijkse Landmerkochtenden. Ze zijn beschikbaar om les te geven in de scholierenprogramma’s van de stichting, met passende vergoeding. Ze staan open voor de begeleiding vanuit Landmerk, vooral wat betreft het leren lesgeven. Ze doen een bijdrage van € 400,- per jaar om een deel van de kosten van het dio-programma te dekken. Er zijn beurzen voor dio’s voor wie de bijdrage een reële belemmering is.

Hoe wordt iemand DiO

Meestal nodigt iemand van Landmerk uit om docent-in-opleiding te worden. Wat ook voorkomt is dat iemand Landmerk benadert met het verzoek dio te worden. In beide gevallen onderzoekt Landmerk zorgvuldig of de wederzijdse verwachtingen duidelijk en haalbaar zijn. Wanneer iemand de opleiding binnen Landmerk afrondt, kan hij of zij docent van de stichting worden.

shape_13.png
shape_13.png

Opleiding

De DiO's en de docenten treffen elkaar wekelijks bij het gezamenlijke studieuur en aansluitende colleges over een belangrijke denker of interessant boek.

Studie

Naast hun reguliere studie besteden DiO's veel tijd aan persoonlijke studie. Een DiO houdt van studeren.

Vaardigheden

Van DiO's wordt een hoog niveau gevraagd wat betreft didactische en pedagogische vaardigheden. Ze krijgen hierover les en worden persoonlijk begeleid.

Lesgeven

De DiO's oefenen intensief met lesgeven. Zij doen veel praktijkervaring op door onderwijs te geven in de programma's van Landmerk.

De toekomst

Onze docenten-in-opleiding

Lorenzo
Nieuwenburg

Onno
Blom

Tine
Gielliet

Omar
Ghaly

Imre
Rossel

Maarten
van Zuijlekom

Floris
Gast

Henrik
Laban

Tom
Kapr

Maria Teresa
Cattani

Arif
de Boer

Raphaela
Palm

Maria Teresa
Cattani

Maarten
van Zuijlekom

Onno
Blom

Ted
Jeursen

Ervaringen

De DiO's aan het woord

feedback.png
shape_02-blue.png
shape_03-yellow-2.png

OOK DiO WORDEN?

#unicoach_carousel_6673265e9193d .slick-arrow, #unicoach_carousel_6673265e9193d .motion_style_navigation { background-color: #ffffff } #unicoach_carousel_6673265e9193d .slick-arrow:hover, #unicoach_carousel_6673265e9193d .motion_style_navigation:hover { background-color: #125F75 } #unicoach_carousel_6673265e9193d .slick-arrow, #unicoach_carousel_6673265e9193d .motion_style_navigation { border-color: #4B83FC } #unicoach_carousel_6673265e9193d .slick-arrow:after, #unicoach_carousel_6673265e9193d .motion_style_navigation:after { color: #125F75 } #unicoach_carousel_6673265e9193d .slick-arrow:hover:after, #unicoach_carousel_6673265e9193d .motion_style_navigation:hover:after { color: #ffffff } #unicoach_carousel_6673265e9193d .slick-arrow:hover:before { opacity: 0; }