LapptopBuiten5.jpg
Groepsfoto met diploma.jpg
landmerk-09.jpg
landmerk-06.jpg
Groepsfoto+1+-+Doorn.jpg
IMG_8462.jpg
LapptopBuiten5.jpg

Sleuteljaar 2020


Leer denken, spreken, schrijven

De grote vragen

Retorica, filosofie, geschiedenis, literatuur

SCROLL DOWN

Sleuteljaar 2020


Leer denken, spreken, schrijven

De grote vragen

Retorica, filosofie, geschiedenis, literatuur

 

Je hebt kort of lang nagedacht, met familie en vrienden gesproken, en toen de knoop doorgehakt: je hebt je aangemeld voor het Sleuteljaar. Nu is het februari en ben je ineens in Valencia voor het introweekend. Je begint bevriend te raken met de andere studenten en de eerste lessen bevestigen je vermoeden: zo heb ik altijd al les willen hebben. Het is inmiddels maart, het Sleuteljaar is halverwege, je bent zelfverzekerd geworden, in je denken en je spreken. Je begint te merken hoeveel het oplevert om snel in te zien hoe dingen in elkaar zitten en daar ook nog op een leuke en overtuigende manier over te kunnen spreken. Nu is het april, het Sleuteljaar is over de helft, tijd voor een dagje reflectie op een kasteel in Doorn, rustig wandelen door het bos met je medestudenten en docenten, de sfeer is goed, je bent gelukkig. Dan komt juni, je zit vooraan in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht, over een paar minuten geef jij je eindspeech. Het is wel spannend, maar je staat te popelen om aan de wereld te presenteren hoe ver jij in 20 weken tijd bent gekomen.

Groepsfoto met diploma.jpg

Voor wie?


Voor wie?


 

Je vraagt je af of het Sleuteljaar iets is voor jou? Laat me je een paar vragen terugstellen. Heb je weleens een boek gelezen, een film gezien, of een gesprek gehad waarna je zoiets had: hier zou ik langer en beter over na willen denken? Verlang je er weleens naar om ingewikkelde vraagstukken – bijvoorbeeld over de politiek of over de toekomst van jouw leven en van de wereld – serieus aan te pakken, en er niet voor weg te vluchten? Heb je het vermoeden dat de middelbare school of de universiteit maar een klein deel van jouw intellectuele interesses bereikt? Dat zijn aanwijzingen dat het Sleuteljaar iets is voor jou. Lees verder wat het Sleuteljaar precies is en laat het ons weten als je nog vragen hebt.

 
landmerk-09.jpg

Vakken & docenten


Vakken & docenten


 

Retorica

Retorica is de kunst van het overtuigend spreken. Hoe komt het dat sommige mensen een publiek weten te winnen, te bespelen, te beïnvloeden, op te zwepen en uiteindelijk te overtuigen? In dit vak buigen we ons over die vragen. Bovenal gaan we aan aan de slag om zelf te leren overtuigend te spreken. De colleges zijn telkens een combinatie van theorie en speechoefeningen.

Eeuwige filosofie

Filosofie is nadenken over alle vragen. Filosofie is goed nadenken over de grote vragen, de eeuwige vragen, de vragen die ons nooit met rust laten. In dit vak laten we ons helpen door beroemde filosofen om ons denken over onszelf en de wereld om ons heen te ontwikkelen en aan te scherpen.

Grote literatuur

Literatuur is misschien de beste en zeker te leukste weg naar een dieper inzicht in hoe wij mensen in elkaar zitten. Het is levendiger dan filosofie, zodat het je makkelijker aangrijpt. Het is filosofischer dan het leven, omdat de schrijver over alle details heeft kunnen nadenken. In dit vak lezen we een meesterwerk uit de wereldliteratuur en gaan we op zoek naar de wijsheid die erin verborgen ligt.

Geschiedenis van Europa

Geschiedenis is begrip van het verleden en daardoor van het heden. In dit vak ga je langs verschillende belangrijke en interessante gebeurtenissen, waar je vaak in de huid kruipt van historische personages. Je geeft een speech als Alexander de Grote. Je onderhandelt als een van de Founding Fathers van de Verenigde Staten. Maar het is niet alleen inleven, je leest ook goede teksten uit en over het verleden, om steeds beter te thuis te raken in de tijden die de onze gevormd hebben.

De docenten: Niko Schonebaum, Jordi Wiersma en Daniël van der Maas

 
landmerk-06.jpg

Locatie & rooster


Locatie & rooster


 

Locatie

De colleges van het Sleuteljaar vinden plaats in Utrecht, in het gebouw van de Faculty Club, Achter de Dom 7, 3512 JN Utrecht. Dit is op op 5 min lopen van Utrecht CS.

 

Dagrooster

 

Een essentieel onderdeel van het programma is het gezamenlijk optrekken met de docenten. Zij leiden de dag in en zijn aanwezig bij het studiemoment voor persoonlijke begeleiding. Het studeren vindt 's ochtends plaats in rust en concentratie. Tijdens dit uur kun je de colleges van de middag voorbereiden of kun werken aan een opdracht. In het Sleuteljaar gaat kennis verwerven hand in hand met leren studeren. Na het studie-uur is het ochtendcollege met tussendoor een pauze. Hard studeren vraagt veel van je. Een goede lunch en ontspanning zijn echt nodig om fris aan het middagprogramma te beginnen. We nemen er ruim de tijd voor. Na de lunch is het middagcollege met tussendoor een pauze. Aan het einde van de middag is er vrije tijd of sport. 's Avond is er een informele activiteit. Dat kan van alles zijn, soms komt er een professional, politicus of academicus om met jullie in gesprek te gaan over zijn of haar werk. Soms zullen we een spel spelen, of iets anders ontspannends met elkaar ondernemen. De studenten van het Sleuteljaar kunnen ook zelf met ideeën komen voor de invulling van de avonden.

Jaarrooster en introductieweekend Valencia

Het Sleuteljaar is een programma van 18 weken met elke week één lesdag. Het programma begint met een lang introductieweekend in Valencia om elkaar beter te leren kennen. Halverwege het Sleuteljaar vindt in Doorn een inspiratiedag plaats. Het is mogelijk om het Sleuteljaar te volgen op een maandag of een vrijdag. In het formulier kun je aangeven of je je aanmeldt voor de maandag of voor de vrijdag. Het is niet mogelijk om soms op maandag en soms op vrijdag te komen. Behalve de dag is er geen verschil tussen het programma op de maandagen en dat op de vrijdagen.

Data: 30 januari - 15 juni 2020

Klik op de link voor een gedetailleerd jaarrooster, inclusief de exacte data van het introductieweekend in Valencia en de bijzonderheden rond de feestdagen.

 
Groepsfoto+1+-+Doorn.jpg

Wat onze studenten zeggen


Wat onze studenten zeggen


Mijn studie en andere studies geven slechts op bepaalde vragen antwoord. Juist de vragen die zij niet beantwoorden, zijn het belangrijkst. Is er een doel in het leven? Wat is dat doel? Hoe kom ik daar? Mijn studie helpt me daar niet bij, maar juist het Sleuteljaar staat hierbij stil. Eindelijk een studieplek die mij helpt om daarop antwoorden te vinden. Eindelijk leer ik wat ik echt belangrijk vind, wat mij echt helpt, onder begeleiding van betrokken leraren met bewezen lesstof. Zo kijk ik écht terug op een leerzame periode, en een verrijking voor mijn leven.
— Paul, Masterstudent Business Informatics
De groep was klein, maar toch divers. Dit zorgde elke les weer voor verschillende invalshoeken en ideeën over de kwesties die we bespraken. Juist door deze diversiteit konden we ons verder in de stof verdiepen. Daarnaast was de groep niet alleen leergierig maar ook gezellig en konden we elkaar in een half jaar tijd erg goed leren kennen. Hierdoor is het Sleuteljaar nog waardevoller voor mij geworden.
— Renée
Liefde voor de wijsheid. Het lijkt misschien wat overdreven, maar toch is dit wat ik zeker heb ervaren tijdens mijn deelname aan het sleuteljaar. Ik heb vreugde ondervonden in het delen van kennis, het samen zoeken naar antwoorden en het zien van de bevlogenheid van docenten. Deze liefde en vreugde heb ik zeker behouden en helpt mij niet alleen bij het studeren, maar ook bij mijn zoektocht naar de antwoorden op de grote vragen van het leven.
— Marie
 
 
IMG_8462.jpg

Aanmelding & financiën


Aanmelding & financiën


 

Ben je enthousiast en wil je het Sleuteljaar van Landmerk volgen vanaf januari 2020? Meld je dan aan via de knop beneden.

De eigen bijdrage voor dit programma is € 2.995,- Dit bedrag is inclusief lunch, vliegticket en andere kosten voor het introductieweekend in Valencia. Het bedrag is exclusief avondeten op de lesdagen, studiemateriaal en boeken.

Indien de hoogte van het collegegeld een belemmering is, zijn er beurzen beschikbaar. Als je een beurs wil aanvragen dan vind je hier de pagina met informatie over de financiën van het Sleuteljaar.