LapptopBuiten5.jpg
Groepsfoto met diploma.jpg
landmerk-06.jpg
landmerk-09.jpg
Groepsfoto+1+-+Doorn.jpg
IMG_8462.jpg
LapptopBuiten5.jpg

Sleuteljaar 2020


Leer denken, spreken, schrijven

De grote vragen

Retorica, filosofie, geschiedenis, literatuur

SCROLL DOWN

Sleuteljaar 2020


Leer denken, spreken, schrijven

De grote vragen

Retorica, filosofie, geschiedenis, literatuur

 

Je hebt kort of lang nagedacht, met familie en vrienden gesproken, en toen de knoop doorgehakt: je hebt je aangemeld voor het Sleuteljaar. Op dinsdagochtend kom je aan op een prachtig landgoed. Je krijgt in een kleine groep met gelijkgestemde studenten college over schitterende literatuur. Na een lekkere lunch volgt een college retorica. ‘s Avonds dineer je en spreek je met de anderen over de thema’s van die dag.

Op woensdag is er opnieuw tijd om te lezen, te discussiëren en een stuk te wandelen door de bossen. Na het diner ontmoet je een inspirerende spreker uit de politiek of het bedrijfsleven. Op donderdag krijg je colleges geschiedenis en filosofie. De lessen bevestigen je vermoeden: zo heb ik altijd al les willen hebben.

Op vrijdag denk je: hier zit ik op mijn plek, zoveel heb ik nog nooit geleerd over de vragen waar ik mee zit. Wat is de mens? Wat kan ik weten? Hoe verwoord ik mijn gedachten? Hoe vermijden we de fouten van de geschiedenis? Welke rol kan ik spelen in de samenleving? Je bent enthousiast en wilt niets liever dan je gedachten delen en anderen bevragen.

Al in de tweede week begin je écht bevriend te raken met de andere studenten. Je wordt zelfverzekerd, in je denken en je spreken. Je begint te merken hoeveel het oplevert om snel in te zien hoe dingen in elkaar zitten en daar ook nog op een leuke en overtuigende manier over te kunnen spreken en schrijven. Na vier intensieve weken nodig je jouw bekenden uit voor de eindspeech bij de diploma-uitreiking. Daar zien zij het overduidelijke resultaat van vier weken studeren, spreken en schrijven over de grootste vragen die er voor de mens bestaan. Je aanmelding was een goede keus!

Groepsfoto met diploma.jpg

Voor wie?


Voor wie?


 

Je vraagt je af of het Sleuteljaar iets is voor jou? Laat me je een paar vragen terugstellen. Heb je weleens een boek gelezen, een film gezien, of een gesprek gehad waarna je zoiets had: hier zou ik langer en beter over na willen denken? Verlang je er weleens naar om ingewikkelde vraagstukken – bijvoorbeeld over de politiek of over de toekomst van jouw leven en van de wereld – serieus aan te pakken, en er niet voor weg te vluchten? Heb je het vermoeden dat de middelbare school of de universiteit maar een klein deel van jouw intellectuele interesses bereikt? Dat zijn aanwijzingen dat het Sleuteljaar iets is voor jou. Lees verder wat het Sleuteljaar precies is en laat het ons weten als je nog vragen hebt.

 
landmerk-06.jpg

Locatie & rooster


Locatie & rooster


 

Opzet
Het Sleuteljaar is een programma van vier weken. Elke week verblijf je van dinsdag tot vrijdag op Landgoed Zonheuvel. Eten, slapen en studeren gebeurt dus allemaal op één locatie. Het Sleuteljaar wordt tweemaal aangeboden. Bij je aanmelding geef je aan voor welke van de onderstaande periodes jij je aanmeldt:

dinsdag 4 februari – vrijdag 28 februari 2019
dinsdag 12 mei – vrijdag 5 juni 2019

Rooster
Het onderstaande weekrooster geldt voor alle weken. Onder het rooster vind je een toelichting.

Een essentieel onderdeel van het programma is het gezamenlijk optrekken met de docenten. Zij leiden de dag in en zijn aanwezig bij het studiemoment voor persoonlijke begeleiding. Het studeren vindt 's ochtends plaats in rust en concentratie. Tijdens dit uur kun je de colleges van de middag voorbereiden of kun werken aan een opdracht. In het Sleuteljaar gaat kennis verwerven hand-in-hand met leren studeren. Na het studie-uur is het ochtendcollege met tussendoor een pauze. Hard studeren vraagt veel van je. Een goede lunch en ontspanning zijn nodig om fris aan het middagprogramma te beginnen. We nemen er ruim de tijd voor.

Na de lunch is het middagcollege met tussendoor een pauze. Aan het einde van de middag is er vrije tijd of sport. 's Avonds is er een informele activiteit. Dat kan van alles zijn, soms komt er een iemand uit het bedrijfsleven, politiek of universiteit om met jullie in gesprek te gaan over zijn of haar werk. Soms zullen we een spel spelen, of iets anders ontspannends met elkaar ondernemen. De studenten van het Sleuteljaar kunnen ook zelf met ideeën komen voor de invulling van de avonden. Op de vrijdag is het programma om 16:15 uur afgelopen.

Locatie

Het volledige programma van het Sleuteljaar vindt plaats op Landgoed Zonheuvel. Het landgoed ligt dicht bij Utrecht maar is volledig omgeven door bossen. Het biedt op uiterst gastvrije wijze de faciliteiten en de rust die nodig zijn voor het verblijf, de colleges en ontspanning. Het adres is Amersfoortseweg 98, Doorn.

 
 
landmerk-09.jpg

Vakken & docenten


Vakken & docenten


 

Retorica

Retorica is de kunst van het overtuigend spreken. Hoe komt het dat sommige mensen een publiek weten te winnen, te bespelen, te beïnvloeden, op te zwepen en uiteindelijk te overtuigen? In dit vak buigen we ons over die vragen. Bovenal gaan we aan aan de slag om zelf te leren overtuigend te spreken. Natuurlijk denken we ook na over de vraag met welk doelen jij wilt nastreven als overtuigend spreker. De colleges zijn telkens een combinatie van theorie en speechoefeningen.

Eeuwige filosofie

Filosofie is nadenken over alle vragen. Filosofie is goed nadenken over de grote vragen, de eeuwige vragen, de vragen die ons nooit met rust laten. In dit vak laten we ons helpen door beroemde filosofen om ons denken over onszelf en de wereld om ons heen te ontwikkelen en aan te scherpen.

Grote literatuur

Literatuur is misschien de beste en zeker te leukste weg naar een dieper inzicht in hoe wij mensen in elkaar zitten. Het is levendiger dan filosofie, zodat het je makkelijker aangrijpt. Het is filosofischer dan het leven, omdat de schrijver over alle details heeft kunnen nadenken. In dit vak lezen we een meesterwerk uit de wereldliteratuur en gaan we op zoek naar de wijsheid die erin verborgen ligt.

Geschiedenis van Europa

Geschiedenis is begrip van het verleden en daardoor van het heden. In dit vak ga je langs verschillende belangrijke en interessante gebeurtenissen, waar je vaak in de huid kruipt van historische personages. Je geeft een speech als Alexander de Grote. Je onderhandelt als een van de Founding Fathers van de Verenigde Staten. Maar het is niet alleen inleven, je leest ook goede teksten uit en over het verleden, om steeds beter te thuis te raken in de tijden die de onze gevormd hebben.

De docenten: Niko Schonebaum en Daniël van der Maas

 
Groepsfoto+1+-+Doorn.jpg

Wat onze studenten zeggen


Wat onze studenten zeggen


Mijn studie en andere studies geven slechts op bepaalde vragen antwoord. Juist de vragen die zij niet beantwoorden, zijn het belangrijkst. Is er een doel in het leven? Wat is dat doel? Hoe kom ik daar? Mijn studie helpt me daar niet bij, maar juist het Sleuteljaar staat hierbij stil. Eindelijk een studieplek die mij helpt om daarop antwoorden te vinden. Eindelijk leer ik wat ik echt belangrijk vind, wat mij echt helpt, onder begeleiding van betrokken leraren met bewezen lesstof. Zo kijk ik écht terug op een leerzame periode, en een verrijking voor mijn leven.
— Paul, Masterstudent Business Informatics
De groep was klein, maar toch divers. Dit zorgde elke les weer voor verschillende invalshoeken en ideeën over de kwesties die we bespraken. Juist door deze diversiteit konden we ons verder in de stof verdiepen. Daarnaast was de groep niet alleen leergierig maar ook gezellig en konden we elkaar in een half jaar tijd erg goed leren kennen. Hierdoor is het Sleuteljaar nog waardevoller voor mij geworden.
— Renée
Liefde voor de wijsheid. Het lijkt misschien wat overdreven, maar toch is dit wat ik zeker heb ervaren tijdens mijn deelname aan het sleuteljaar. Ik heb vreugde ondervonden in het delen van kennis, het samen zoeken naar antwoorden en het zien van de bevlogenheid van docenten. Deze liefde en vreugde heb ik zeker behouden en helpt mij niet alleen bij het studeren, maar ook bij mijn zoektocht naar de antwoorden op de grote vragen van het leven.
— Marie
 
 
IMG_8462.jpg

Aanmelding & financiën


Aanmelding & financiën


 

Ben je enthousiast en wil je het Sleuteljaar van Landmerk volgen in februari of mei 2020? Meld je dan aan via de knop hieronder.

De eigen bijdrage voor dit programma is € 2.500,- 

De volgende zaken zijn bij dit bedrag inbegrepen:

  • drie maaltijden per dag, met uitzondering van een ontbijt op dinsdag en het diner op vrijdag.

  • Koffie en thee gedurende de hele dag.

  • drie overnachtingen in een hotelkamer op het landgoed.

Het bedrag is exclusief de kosten voor studiemateriaal en boeken.

De deadline voor aanmelding is 4 januari 2020.

Indien de hoogte van het collegegeld een belemmering is, zijn er beurzen beschikbaar. Als je een beurs wilt aanvragen dan vind je hier de pagina met informatie over deze beurs voor het Sleuteljaar.