LapptopBuiten5.jpg
landmerk-07.jpg
landmerk-09.jpg
landmerk-06.jpg
IMG_8462.jpg
LapptopBuiten5.jpg

Sleuteljaar 2019


Leer denken, schrijven, spreken

De grote vragen

Retorica, filosofie,  geschiedenis, literatuur

SCROLL DOWN

Sleuteljaar 2019


Leer denken, schrijven, spreken

De grote vragen

Retorica, filosofie,  geschiedenis, literatuur

 

Een half jaar lang meer leren dan je ooit hebt geleerd. Dat is het Landmerk Sleuteljaar. Dit programma daagt je uit om na te denken, te lezen en te spreken over de grote vragen waar we als mensen niet omheen kunnen. Het zijn vragen uit verschillende gebieden zoals politiek en recht, filosofie en literatuur, retorica en geschiedenis. Het zijn vragen zoals: wat is geluk? Waarom leven we in een democratie? Wie is de mens? Wat is rechtvaardigheid? Wat kan ik maken van mijn leven en hoe? Je krijgt les van bevlogen en gerenommeerde academici, die zelf ook bezig zijn met die vragen.

landmerk-07.jpg

Voor wie?


Voor wie?


 

Ben jij een (aankomende) student tussen de 17-24 jaar die hoge eisen stelt aan jezelf en aan de mensen om je heen? Ben je niet tevreden met gemakkelijke antwoorden? Wil je veel leren en bovendien leren hoe te leren? Bij Stichting Landmerk ben je aan het juiste adres. Het Sleuteljaar is een uitstekende manier om jouw tussenjaar diepgang en uitdaging te geven. Daarnaast leer je de praktische vaardigheden - zoals de kunst van het spreken - die jou gaan helpen op weg naar succes.

Je hebt lef om de grote en belangrijke thema’s niet te ontwijken maar juist centraal te stellen. Je bent optimistisch en geeft niet op als je zoekt naar echte antwoorden. Je zoekt niet alleen antwoorden voor jezelf, maar ook omdat je met de kennis en vaardigheden die je zult leren een grotere bijdrage wil kunnen leveren aan de wereld en de mensen om je heen.

Ben jij zo? Bereid je dan voor op een rijke, vreugdevolle en levensbepalende studie-ervaring.

 
landmerk-09.jpg

Vakken & docenten


Vakken & docenten


Retorica

Retorica is de kunst van het overtuigend spreken. Hoe komt het dat sommige mensen een publiek weten te winnen, te bespelen, te beïnvloeden, op te zwepen en uiteindelijk te overtuigen? In dit vak buigen we ons over die vraag, en vooral om zelf te leren overtuigend te spreken. De colleges zijn telkens een combinatie van een beetje theorie en vele speechoefeningen.

Docenten: Daniël van der Maas MA  & Jordi Wiersma MA LLM

Eeuwige filosofie

Filosofie is nadenken over alle vragen. Filosofie is goed nadenken over de grote vragen. In vak laten we ons helpen door beroemde filosofen om ons denken over onszelf over de wereld om ons heen te ontwikkelen en aan te scherpen. 

Docent: Niko Schonebaum MA

Grote literatuur

Literatuur is misschien de beste en zeker te leukste weg naar een dieper inzicht in hoe wij mensen in elkaar zitten. Het is levendiger dan filosofie, zodat het je makkelijker aangrijpt. Het is filosofischer dan het leven, omdat de schrijver over alle details heeft kunnen nadenken. In dit vak lezen we een meesterwerk uit de wereldliteratuur en gaan we op zoek naar de wijsheid die erin verspreid en verborgen ligt.

Docent: Niko Schonebaum MA

Geschiedenis van Europa

De beschrijving van dit vak volgt spoedig.

Docent: Jordi Wiersma MA LLM

landmerk-06.jpg

Locatie & rooster


Locatie & rooster


 

De lessen van het Sleuteljaar vinden plaats in Utrecht, op de prachtige campus van het University College Utrecht. Daar zijn we van van 09:00 tot 17:00 voor les en lunch. Om 17:30 begeven ons naar wisselende locaties voor het avondeten en het avondprogramma. De campus is makkelijk bereikbaar vanaf Utrecht Centraal.

jaarrooster

  • Het Sleuteljaar is een programma van twintig weken met elke week één lesdag. Bij het inschrijven kies je of je Het Sleuteljaar op maandagen of op vrijdagen wil volgen. Je zult dus ofwel twintig maandagen les hebben, ofwel twintig vrijdagen.

  • Het programma begint met een lang introductieweekend in Valencia.

  • Data: 1 februari - 21 juni

  • Hier volgt binnenkort een link naar een gedetailleerd jaarrooster

dagrooster

  • 9:00-9:15 aankomst

  • 9:15-10:15 studie

  • 10:15-13:00 ochtendcollege

  • 13:00-14:00 lunch en vrije tijd

  • 14:00-17:00 middagcollege

  • 17:30-19:30 diner & optionele activiteit

Beschrijving van een dag

Een essentieel onderdeel van het programma is het gezamenlijk optrekken met de docenten. Vanaf het begin van de dag, bij het zelfstandig studeren zijn zij aanwezig voor individuele begeleiding en feedback.

Het studeren vindt 's ochtends plaats in rust en concentratie. Tijdens dit uur kunnen de colleges van de middag worden voorbereid of kan er gewerkt worden aan een opdracht. Tegelijkertijd vinden tutorials plaats waarin we één-op-één of in kleine groepjes essays en speeches op inhoud en stijl bespreken. In het Sleuteljaar gaat kennis verwerven hand in hand met leren studeren.

Na het studie-uur is het ochtendcollege met tussendoor een pauze.

Hard studeren vraagt veel van je. Een goede lunch en ontspanning zijn echt nodig om fris aan het middagprogramma te beginnen. We nemen er ruim de tijd voor.

Na de lunch is het middagcollege met tussendoor een pauze.

's Avonds eten we gezamenlijk en is er een informele activiteit. Dat kan van alles zijn, soms komt er een professional, politicus of academicus om met jullie in gesprek te gaan over zijn of haar werk. Soms zullen we een spel spelen, of iets anders ontspannends met elkaar ondernemen. De studenten van Het Sleuteljaar kunnen ook zelf met ideeën komen voor de invulling van de avonden.

 
IMG_8462.jpg

Aanmelding & financiën


Aanmelding & financiën


 

Ben je enthousiast en wil je het Sleuteljaar van Landmerk volgen vanaf februari 2019? Meld je dan voor 1 december 2018 aan! 

Het collegegeld voor dit programma bedraagt €1.495,- Dit bedrag is exclusief lunch, studiemateriaal en boeken.

Indien de hoogte van het collegegeld een belemmering is, zijn er beurzen beschikbaar. Als je een beurs wil aanvragen dan vind je hier de pagina met informatie over de financiën van Het Sleuteljaar.