In januari 2018 organiseert Stichting Landmerk in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome voor de tweede maal het programma “Retorica in Rome”. Dit programma is speciaal ontworpen voor universitaire studenten die verdieping en uitdaging zoeken. Studenten krijgen negen dagen intensief les over filosofie en retorica aan de hand van werken van Plato en Cicero. Verder zijn er dagelijks praktische lessen over de beginselen van de welsprekendheid. Deze lessen worden afgewisseld met excursies naar de Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel, de Vaticaanse Musea, het Forum Romanum en andere retorische hotspots.

Spreken met beperkte voorbereidingstijd over onbekende en zeer uiteenlopende onderwerpen had ik eigenlijk nog nooit eerder gedaan. Daardoor voelde ik me uitgedaagd, maar vaak ook zeer onzeker; het herhaaldelijk ervaren en overwinnen van dat gevoel, in een veilige omgeving, vond ik een van de meest waardevolle aspecten van het retorische onderwijs.
De positieve en enthousiaste sfeer zorgde ervoor dat het duidelijk was dat het altijd om constructieve feedback ging en dat gever en ontvanger hetzelfde doel nastreefden, namelijk verbetering van de kwaliteit.
Door die oefeningen werd retorische kennis voor ons tot retorische kunde, en die smaakt, om met Plato te spreken, naar meer. Als het aan mij ligt, zetten we deze oefeningen nog lang voort!
Nu ik terugblik, de foto’s bekijk en de herinneringen ophaal, ben ik mij er nog sterker van bewust dat ik mijn medestudenten keer op keer heb zien groeien, en mijzelf ook.

Interesse in deelname in januari 2018?