Helder leren redeneren aan de hand van Thomas van Aquino? Nadenken over de werkelijkheid, filosofische en theologische vraagstukken?
In dit vak leren we denken van een van de zwaargewichten in de filosofische en theologische traditie: Thomas van Aquino. Deze middeleeuwse denker wordt beschouwd als de rijpste vrucht van de scholastiek, een intellectuele traditie die vele eeuwen bestrijkt en vele inzichten heeft opgeleverd. Hij staat bekend om zijn vlijmscherpe intellect en zijn vermogen om complexe materie in helder afgebakende vragen op te delen en inzichtelijk te maken.
In dit vak nemen we twee passages uit zijn werken onder de loep. We beginnen met een klein werkje getiteld De principiis naturae ofwel Over de beginselen der natuur. In dat werk zet Thomas de fundamentele structuur van de werkelijkheid uiteen, waarbij hij voortbouwt op de beroemde vieroorzakenleer van Aristoteles, één van zijn grote inspiratiebronnen.
Als De principiis naturae de taartbodem is, dan is de Summa Theologiae de vulling. Nu is de Summa een dermate lijvig werk dat we genoodzaakt zijn er een passage uit te selecteren. Voor dit vak lezen we het traktaat over de fundamentele antropologie, te weten kwesties 75 t/m 88 van deel I van de Summa. In dat traktaat geeft Thomas antwoord op een van de grootste der vragen: wie is de mens. We zullen uitgebreid ingaan op de beroemde stelling anima forma corporis (ziel en lichaam verhouden zich als vorm en materie). Ook treffen we in dat traktaat de belangrijke artikelen over de vrije wil en de werking van het verstand.
Het vak zal een lichte nadruk leggen op het logisch denken dat Thomas in al zijn werken op volmaakte wijze tentoonstelt, vandaar de titel ‘Leermeester in logisch denken’. Maar aangezien ons denken geen vorm kan hebben zonder inhoud, zullen we ons op geen moment exclusief met logica bezig houden, maar steeds de logica van Thomas’ denken over bovengenoemde onderwerpen beschouwen en ten voorbeeld nemen.
Gevorderde studenten. Afgestudeerden en werkenden zijn ook welkom.
Docenten
Wie geeft deze cursus?
Niko Schonebaum
MEER WETEN OVER NIKO
Tijd
Wanneer vindt deze cursus plaats?
Deze cursus vindt plaats op vrijdagmiddagen van 14.00 tot 15.30 uur (geen Leids kwartiertje) van 13 oktober 2023 tot en met 22 december 2023. Halverwege is er een collegevrije week en in de laatste week wordt het mondeling tentamen afgenomen. Daarnaast zijn er twee schrijfopdrachten als toetsing.
Certificaat
Wat krijg ik na deze cursus?
Certificaat. Om deze cursus succesvol af te ronden is actieve en goed voorbereide deelname noodzakelijk; tevens dient de student iedere college aanwezig te zijn. Het cijfer wordt bepaald op basis van de opdrachten (50%) en het examen (50%).
Financiën
Hoeveel kost deze cursus?
De eigen bijdrage is €796. Voor goede kandidaten is een aantal beurzen beschikbaar. Kandidaten kunnen een beurs aanvragen door een motivatie te sturen waaruit blijkt dat zij beschikken over een hoog academisch niveau, en waarin bovendien kort wordt toegelicht waarom hij of zij de beurs nodig heeft om de eigen bijdrage te kunnen voldoen. Er zijn verschillende beurzen beschikbaar voor 50, 75 en voor 100 procent van de eigen bijdrage.
Aanmelding
Hoe meld ik mij aan voor deze cursus?
De aanmelddeadline voor deze cursus is 10 september 2023, 17:00 uur. Je hoort voor 18 september 2023, 17:00 of je kunt meedoen.