Wil je leren spreken als Cicero op het Forum Romanum? Wil je weten waarom de welsprekendheid juist in Rome zo belangrijk is geworden? En houd je verder van geschiedenis, filosofie en talen? Meld je dan aan voor de cursus “Retorica in Rome”!

Tijdens deze boeiende en zeer leerzame reis maak jij kennis met de beginselen, filosofie en geschiedenis van de retorica. Dit alles zal plaats vinden in de Eeuwige Stad, zodat jij werkelijk in de voetsporen kan treden van Caesar, Cicero en Quintilianus. Deze helden van de klassieke oudheid werden opgevolgd door grote christelijke denkers zoals Augustinus. Ook zijn retorische en filosofische onderwijs komt aan bod.

Docenten 

De lessen worden gegeven door docenten van Stichting Landmerk in samenwerking met gastsprekers die werken en wonen in Rome, zoals Antoine Bodar (bekende Nederlandse priester), Maarten van Aalderen (correspondent voor De Telegraaf - onder voorbehoud), Joep Wijnands (ambassadeur in Italië voor Nederland) en Hans Hoogeveen (Permanente vertegenwoordiger bij de Food and Agricultural Organization van de VN).

 Niko Schonebaum

Niko Schonebaum

 Daniël van der Maas

Daniël van der Maas

Niko Schonebaum MA en Daniël van der Maas MA verzorgen beiden al jaren onderwijs op het gebied van retorica, filosofie en literatuur.

Lesprogramma

Dagelijks vinden uitdagende colleges plaats waarbij ook van de leerling een zeer actieve bijdrage verwacht wordt. 's Morgens vinden de lessen plaats in Villa Nazareth, 's middags vinden ze plaats op aansprekende locaties in het centrum van Rome zelf.

Locatie 

Je verblijft gedurende een week in Villa Nazareth, dichtbij metrostation Cornelia. Hier vinden eveneens de lessen plaats. Tijdens de middag en avond zijn er excursies in de binnenstad van Rome.

 

Data 

De data voor deze studiereis in 2019 zijn nog niet bekend. De reis vindt vermoedelijk plaats in september 2019. Definitieve informatie hierover wordt zo snel mogelijk gepubliceerd.

Doelgroep

16 gemotiveerde leerlingen bovenbouw. Kijk hieronder een korte impressie van de reis van 2017, gemaakt door leerlingen.

Een uitdagende week, ongewoon strak programma, onder
tijdsdruk speeches ‘produceren’ en ze opvoeren aan de voet van het Forum Romanum of een andere plaats in Rome in de voetsporen van Cicero. Met emotie en passie uiteraard. (...) Fantastisch dat ze de kans kregen om deel te nemen aan het honoursprogramma.
— Ouders van deelnemer Lucas

Eigen bijdrage, eventuele beurs, verzekeringen

EUR 395,-. Dit bedrag is inclusief verblijf (6 nachten), 3 maaltijden per dag (vanaf zondagavond tot zaterdagochtend), openbaar vervoer (metrokaartjes) en de colleges. Deelnemers dienen hun eigen vervoer naar Rome te bekostigen, alsmede hun verplichte reis- en zorgverzekering. Deelnemers dienen ruim voor vertrek een bewijs van deze verzekeringen over te geven aan Stichting Landmerk. Indien dit niet gebeurd is, wordt de deelname geannuleerd.

Mocht de prijs een belemmering vormen, dan zijn er beurzen beschikbaar tot maximaal 50% van de prijs. Geef in dat geval in het aanmeldformulier aan dat je een aanmelding met beursaanvraag doet. Stuur samen met je ouders voor een beknopte toelichting en persoonlijk financieel plan, zodat duidelijk wordt dat je in aanmerking komt voor de beurs. Stuur deze toelichting naar daniel.vandermaas@landmerk.nl.

Aanmelding en selectie

Vul  het onderstaande formulier in. Zorg dat ook een aanbevelingsbrief (max. 300 woorden) gestuurd wordt naar daniel.vandermaas@landmerk.nl. Landmerk kan besluiten om een tweede selectieronde in te stellen, wanneer de selectiecommissie op basis van de ingezonden brieven niet tot een oordeel kon komen.

Bij succesvolle afronding van de cursus (actieve deelname) ontvang je een certificaat van deze cursus. In overleg met jouw school kan deze cursus op je testimonium/diploma vermeld worden.