Gelijk hebben is iets anders dan gelijk krijgen. Overtuigingskracht, dat heb je nodig om de ander op andere gedachten te brengen. Organiseer daarom een cursus retorica bij u op school. Door onze actieve, uitdagende en leuke lessen leren uw leerlingen spreken, luisteren en nadenken.

Een greep uit het programma

Om te spreken met overtuiging is alleen theorie niet voldoende. Zelf veel aan het woord zijn is de sleutel tot succes. Daarom is de leerling elke sessie veel zelf aan het woord tijdens onze practica. Luister, spreek en overtuig anderen tijdens de speciale cursus retorica bij u op school.

1. Inleiding in de retorica: theorie, geschiedenis en filosofie
Voordat je op reis gaat kijk je op de kaart. In de eerste sessie is er een overzicht van de retorica als geheel. Het is belangrijk om iets te weten over het ontstaan van de retorica en hoe het zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld tot de volmaakte theorie van het overtuigen.

2. De perfecte inleiding
Wie zijn publiek niet boeit vanaf het eerste moment, heeft het lastig om de aandacht te behouden tijdens de rest van de speech. De aandacht grijpen, hoe doe je dat? Is aandacht echter het enige wat van belang is in een inleiding? Met deze vragen gaan we aan de slag in deze sessie. 

3. De opbouw in balans
Wie een huis bouwt legt eerst het fundament, dan komen de muren en het dak, en dan pas de inrichting en decoratie. Wie een speech schrijft, ga net zo te werk. In deze sessie ontdekken we wat de juiste balans is in de opbouw van een speech.

4. Grote voorbeelden
De eenvoudigste manier om iets te leren is om het af te kijken van mensen die het beter kunnen dan jijzelf. Je zou dom zijn als je die kans niet zou grijpen. In deze sessie bestuderen we de overtuigingskracht van enkele grote voorbeelden zoals Obama, Churchill en Martin Luther King.

5. Rechte en kromme argumenten
Een gebouw kan er mooi uitzien, maar stort toch in als het niet stevig is gebouwd. In deze sessie gaan we aan de slag met de inhoud en stevigheid van de argumentatie. Wanneer klopt een argument en waarom? Hoe kun je drogredenen ontmaskeren, terwijl je voorkomt dat je er zelf invalt?

6. Charisma en uitstraling
Een gebouw kan stevig zijn en functioneel, maar als het grijs is en vierkant en totaal onaantrekkelijk zal niemand er willen wonen. In deze sessie werken we aan de uitstraling en het charisma. Men denkt vaak dat dit allemaal aanleg is, maar het tegendeel is waar. Iedereen kan groeien in charisma door structureel te letten op kleine maar belangrijke details van het presenteren.

7. Je speech onthouden: de kunst van het geheugen
Een voorleesstem is het beste slaapmiddel. Hoe beter je een speech in je hoofd hebt hoe natuurlijker en aantrekkelijker je overkomt. In deze sessie leren we technieken om de structuur van je speech te onthouden en om een paar mooie volzinnen vloeiend uit je hoofd op te zeggen.

8. Spreken in stijl
Soms wil je je speeches versieren. Met een drieslag, herhaling of retorische vraag. Maar is dat zo gemakkelijk? Is een tegenstelling juist effectief, of saai? In deze sessie gaan we onderzoeken hoe stijlfiguren werken, en hoe we deze zelf kunnen toepassen.

9. Bespeel je publiek: de psychologie van de emoties
Iemand moet overtuigen, maar er moet ook iemand overtuigd worden, anders wordt er toch niet overtuigd. In deze sessie bespreken we het publiek. Wat moet je weten over je publiek? En wat kun je met die kennis doen? Een onmisbaar onderdeel van de retorica.

10. Een pakkend slot
We sluiten af met de afsluiting. Richting het einde van een speech hoort een climax. Alles wat je beargumenteerd en uitgelegd hebt, moet samen komen in een sprankelende finale. Jouw conclusie moet ook die van het publiek worden. Als dat lukt, heb je gewonnen, want je hebt overtuigd.

Docenten

  • Daniël van der Maas MA

  • Jordi Wiersma LLM MA

  • Niko Schonebaum MA.

De docenten van Stichting Landmerk Retorica College verzorgen onderwijs in de klassieke talen, filosofie en retorica.

V.l.n.r.: Daniel van der Maas MA, Jordi Wiersma LLM MA, Niko Schonebaum MA

V.l.n.r.: Daniel van der Maas MA, Jordi Wiersma LLM MA, Niko Schonebaum MA

Retorica bij u op school!

Wij gaan graag in gesprek met middelbare scholen en docenten om een passend programma aan te bieden. Bijvoorbeeld een speciale gymnasiumdag, een variant op 3 of 8 middagen. Maatwerk is mogelijk. Daarnaast verzorgen we retoricaprogramma's in het Engels. Meer weten over retorica op school?