Wat is goede journalistiek? Wat zijn de dilemma’s waar een journalist mee te maken heeft? Wat is de rol van de media in een democratie? Hoe beïnvloedt de media jouw mening? In deze cursus gaan we met deze vragen aan de slag.

Verder kruip je in de rol van een journalist: hoe gaat hij of zij te werk bij het doen van een interview of het schrijven van een stuk? Je wordt uitgedaagd om zelf artikelen te schrijven en voor de camera iets te presenteren. In dat kader zul je je dus ook verdiepen in de retorica, want hoe kun je een boodschap overtuigend overbrengen? Daarnaast denk je in deze cursus na over de rol van media in de maatschappij. Hoe beïnvloeden fenomenen als framing, bubbels, en nepnieuws onze beeldvorming? Wat zijn de gevolgen van sociale media?

Gedurende acht weken zul je uitgedaagd worden om over deze vragen te denken, te spreken en te schrijven. Tijdens bezoeken aan onder andere NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer en Quote hoor je uit de eerste hand verhalen van journalisten en andere mensen die werkzaam zijn in de mediawereld. 

Doelgroep

Deze cursus is geschikt voor leerlingen uit de bovenbouw die geïnteresseerd zijn in journalistiek, media, talen en filosofie. Er is ruimte voor 16 leerlingen.

Docenten

Jordi Wiersma LLM MA en Willianne Kempenaar BA. De docenten van Stichting Landmerk verzorgen onderwijs op het gebied van politiek, recht, filosofie en retorica.

Jordi Wiersma

Jordi Wiersma

Willianne Kempenaar

Willianne Kempenaar

Tijdens de sessies krijg je een kijkje in de journalistieke keuken door middel van een Q&A en/of college van de volgende mensen:

Jan Braaksma (journalist bij Het Financieele Dagblad)
Tijs van den Brink (presentator bij EO)
Casper Thomas (correspondent bij De Groene Amsterdammer)
Wouter van Noort (journalist bij NRC Handelsblad)
Sander Schimmelpenninck (hoofdredacteur bij Quote)
Jan Schinkelshoek (expert politieke communicatie)
Frits Wester (politiek verslaggever RTL Nieuws)

Leslocaties

De colleges vinden in principe plaats op de redactie van de deelnemende media:
Het Financieele Dagblad: Amsterdam.
EO: Hilversum.
De Groene Amsterdammer: Amsterdam.
NRC Handelsblad: Rotterdam.
Quote: Amsterdam.
Schinkelshoek en Verhoog: Den Haag.

Lesprogramma en rooster

De lessen zijn op vrijdagmiddag tussen 13:00 en 17:00 uur. De laatste les op 14 februari is een feestelijke afsluiting waarbij ook ouders en andere belangstellenden welkom zijn.

College 1 - 6 december 2019
College 2 - 13 december 2019
College 3 - 20 december 2019
College 4 - 10 januari 2020
College 5 - 17 januari2020
College 6 - 31 januari 2020
College 7 - 7 februari 2020
College 8 - 14 februari 2020

Bij succesvolle afronding van de cursus (actieve deelname en voldoende aanwezigheid, 6 van de 8 bijeenkomsten) ontvang je een certificaat van dit honoursprogramma. In overleg met jouw school kan deze cursus op je testimonium/diploma vermeld worden.

Literatuur

Je zult je onder andere verdiepen in (delen van) de onderstaande literatuur (onder voorbehoud):

Understanding Media - Marshall McLuhan

Over de democratie in Amerika - Alexis de Tocqueville

Eigen bijdrage

De eigen bijdrage aan dit  honoursprogramma van acht vrijdagmiddagen van 13:00 tot 17:00 uur is € 395,-

Voor deze cursus zijn er drie beurzen beschikbaar. Mocht je in aanmerking komen voor deze beurs dan zou je eigen bijdrage aan dit programma maximaal EUR 75,- zijn. Geef in dat geval in het aanmeldformulier aan dat je een aanmelding met beursaanvraag doet. Stuur samen met je ouders een beknopte toelichting, zodat duidelijk wordt dat je in aanmerking komt voor de beurs. Stuur deze toelichting naar contact@landmerk.nl. Uiteraard wordt er met deze gegevens vertrouwelijk omgegaan.

Aanmelding en selectie

De aanmelddeadline is 10 november 2019, 17:00 uur. Vul hiertoe het aanmeldformulier in. Mail ook voor de deadline een aanbevelingsbrief naar willianne.kempenaar@landmerk.nl. Voor 17 november 2019 wordt de uitslag bekend gemaakt.