In januari 2019 hoopt Stichting Landmerk in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome voor de derde maal het programma “Retorica in Rome” te organiseren. Dit programma is speciaal ontworpen voor universitaire studenten die verdieping en uitdaging zoeken. Studenten krijgen negen dagen intensief les over filosofie en retorica aan de hand van werken van Plato en Cicero. Verder zijn er dagelijks praktische lessen over de beginselen van de welsprekendheid. Deze lessen worden afgewisseld met excursies naar de Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel, de Vaticaanse Musea, het Forum Romanum en andere retorische hotspots. 

Spreken met beperkte voorbereidingstijd over onbekende en zeer uiteenlopende onderwerpen had ik eigenlijk nog nooit eerder gedaan. Daardoor voelde ik me uitgedaagd, maar vaak ook zeer onzeker; het herhaaldelijk ervaren en overwinnen van dat gevoel, in een veilige omgeving, vond ik een van de meest waardevolle aspecten van het retorische onderwijs.
De cursus ‘Retorica in Rome’ is een echt bijzondere, leerzame en inspirerende reis. Ik heb zelden met zoveel plezier een tekst gelezen als Plato’s Phaedrus, waar we elke ochtend een deel van behandeld hebben tijdens de colleges filosofie. Het gebeurt niet vaak dat je de mogelijkheid krijgt om tien dagen lang na te mogen denken over de vraag hoe het leven in elkaar steekt, en dat in zo’n prachtige omgeving. Niet alleen had ik nooit verwacht dat er nog zoveel relevants in zo’n oude dialoog zou zitten, maar ik vond het vooral bijzonder om te merken dat je zoveel meer uit een tekst kunt halen als je hem leest in het juiste gezelschap.
— Joanneke Jansen
Elke dag trok je intensief op met de docenten en je medestudenten, wat ervoor zorgde dat je niet alleen veel leerde over filosofie en retorica, maar ook over en van elkaar. Al tijdens de reis bleek dat mijn impulsieve aanmelding de beste onbezonnen daad is geweest in twintig jaar. In retorica en filosofie komt een Oudheid samen en om dit dan ook nog in Rome mee te maken, is een op alle fronten memorabele – en aan te raden – ervaring.
— Judith Bravenboer

Interesse in deelname in januari 2019?

We hopen in oktober meer details bekend te kunnen maken over data en aanmelding.