Als je het vliegveld uitstapt, treedt de zachte Russische nazomer je tegemoet. Sint Petersburg imponeert, met zijn gebouwen, met zijn geschiedenis, met zijn literaire rijkdom. Waar jij nu loopt, liep misschien Dostojevski in de maanden dat hij schreef aan zijn meesterwerk Misdaad en Straf.

Toepasselijk, want daarvoor ben je gekomen, om je te verdiepen in de betekenis en het belang van dat beroemde boek. ’s Ochtends colleges in een mooie zaal van het Nederlands Instituut, ’s middags bezoeken aan de belangrijke musea of een gastcollege over Rusland. Terug op het vliegveld kijk je terug op een reis die behoort tot de kroonjuwelen van je studententijd.

Data

De cursus vindt plaats van woensdag 18 t/m donderdag 26 september 2019. 

Voor wie?

Gemotiveerde studenten (BA/MA). In deze cursus worden hoge eisen gesteld aan de student. De student moet bereid zijn de inspanning te leveren – zowel in de voorbereiding als tijdens de colleges – om zoveel mogelijk van de reis te leren. Het maximaal aantal deelnemers is 14.

Docenten

De lessen worden gegeven door Niko Schonebaum MA en verscheidene Russische gastdocenten. De cursus wordt georganiseerd door Stichting Landmerk en het Nederlands Instituut Sint Petersburg.

 
Niko Schonebaum MA

Niko Schonebaum MA

 

Programma

De ochtenden zullen gevuld zijn met colleges over het boek Misdaad en Straf. De docent benadert het boek vanuit een brede interesse in de filosofische en literaire vragen die het boek oproept en beantwoordt.

De invulling van de middagen en avonden is gevarieerd:

  • een bezoek met rondleiding aan de Hermitage

  • twee gastcolleges van Russische docenten over Rusland en Russische cultuur

  • een wandeling met rondleiding door de stad, langs de plaatsen waar het boek zich afspeelt

  • een bezoek aan het Nederlands consulaat en een ontmoeting aldaar met de cultureel attaché

  • een ontmoeting met een Nederlandse PhD-studente die al jaren in Sint Petersburg woont en over haar belevenissen en avonturen vertelt.

  • een ontmoeting met Russische studenten die Nederlands studeren.

In het midden van het programma is één dag vrij, evenals de helft van de avonden.

Misdaad en Straf.jpg

Studiemateriaal

Fjodor Dostojevski, Misdaad en Straf.

De docent zal citeren uit de vertaling van Lourens Reedijk, verschenen bij L.J. Veen Klassiek. Deelnemers dienen het boek ter voorbereiding te hebben gelezen en mee te nemen naar Sint Petersburg. Studenten mogen ervoor kiezen een andere vertaling te lezen, bijvoorbeeld de recentere vertaling van Hans Boland.


Toetsing en ECTS

Het cijfer voor de cursus wordt gebaseerd op een schrijfopdracht van 4000 woorden, die aan het eind van de cursus wordt uitgedeeld en op 3 oktober 2019 ingeleverd dient te worden.

Stichting Landmerk en het Nederlands Instituut Sint Petersburg reiken bij succesvolle afronding een certificaat uit. Als studenten willen dat het vak meetelt binnen hun eigen curriculum dienen ze dat zelf met hun eigen studiecoördinator te regelen.

Kosten

De eigen bijdrage voor deelnemers bedraagt € 645,-. Dat is exclusief vliegticket. Tickets kosten meestal tussen de € 200,- en € 300,-. Het is inclusief verblijf, ontbijt, onderwijs en toegang tot musea binnen het programma. Om Rusland binnen te komen heb je een visum nodig. Het Nederlands Instituut Petersburg helpt de deelnemers bij het aanvragen van het visum. De meeste universiteiten bieden de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor buitenlandse studiegerelateerde activiteiten.

Aanmelding en selectie

De officiële deadline voor aanmelding is verstreken, maar er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Wil je nog mee, meld je dan zo snel mogelijk aan en dan proberen we het zo te regelen dat het gaat lukken.