Je staat op een beroemde brug. De ondergaande zon legt een rode gloed over de stad en een rivier stroomt onder je voeten door. Stond Dante hier te mijmeren toen hij als achtjarige jongen besloot om zijn leven te wijden aan het bezingen van de schoonheid van Beatrice? Liep Michelangelo hier op een avond op weg van huis naar zijn atelier? Misschien. Jij staat hier nu. Je bent in Florence om je een lange week te verdiepen in de schoonheid van woorden en beelden die deze stad de wereld schonk. De week is als een brug van de wereld van alledag naar de wereld van tijdloze en troostrijke literatuur en kunst. Bouw hem stevig en je zult tot in de lengte van dagen van de ene naar de andere kant kunnen lopen: een brug voor het leven.

Data

8-16 oktober 2019

Eigen bijdrage

EUR 400,-

Doelgroep

Gemotiveerde studenten (BA/MA). In deze cursus worden hoge eisen gesteld aan de student. De student moet bereid zijn de inspanning te leveren – zowel in de voorbereiding als tijdens de colleges – die noodzakelijk is om de cursus goed af te ronden. Het maximaal aantal deelnemers is 14.

Docenten

De lessen worden verzorgd door Niko Schonebaum MA en Jordi Wiersma MA LLM in samenwerking met verscheidene Florentijnse gastdocenten.

studiemateriaal

Dante Alighieri, De goddelijke komedie.

De docent zal citeren uit de vertaling van Ike Cialona en Peter Verstegen, verschenen bij Athenaeum – Polak & Van Gennep, Amsterdam 2004. Deelnemers dienen een vertaling, bij voorkeur deze zelfde, mee te hebben naar Florence. Ruim een maand van tevoren zal de docent bekend maken welke passages de deelnemers ter voorbereiding dienen te lezen.

Plato, Symposium.

De docent gebruikt de vertaling van M.A. Schwartz, verschenen bij Het Spectrum met als nieuwste druk 2010. Eerdere drukken van deze editie zijn ook toegestaan. De studenten dienen de gehele dialoog te hebben gelezen als voorbereiding op dit college.

Toetsing

Het cijfer voor de cursus wordt gebaseerd op twee schrijfopdrachten van ieder 2500 woorden, die aan het eind van de cursus worden uitgedeeld en op 31 oktober 2019 ingeleverd dienen te worden.

Aanmelding