LapptopBuiten5.jpg
landmerk-07.jpg
landmerk-09.jpg
landmerk-06.jpg
IMG_8462.jpg
LapptopBuiten5.jpg

Sleuteljaar 2018 - I


Leer denken, schrijven, spreken. De grote vragen.

Retorica, filosofie,  literatuur.

SCROLL DOWN

Sleuteljaar 2018 - I


Leer denken, schrijven, spreken. De grote vragen.

Retorica, filosofie,  literatuur.

 

Een half jaar lang meer leren dan je ooit hebt geleerd. Dat is het Landmerk Sleuteljaar. Dit programma daagt je uit om na te denken, te lezen en te spreken over de grote vragen waar we als mensen niet omheen kunnen. Het zijn vragen uit verschillende gebieden zoals politiek, recht, filosofie en literatuur. Het zijn vragen zoals: wat is geluk? Waarom leven we in een democratie? Wie is de mens? Wat is rechtvaardigheid? Wat kan ik maken van mijn leven en hoe? Je krijgt les van bevlogen en gerenommeerde academici, die zelf ook bezig zijn met die grote vragen.

landmerk-07.jpg

Voor wie?


Voor wie?


 

Ben jij een (aankomende) student tussen de 17-24 jaar die hoge eisen stelt aan jezelf en aan de mensen om je heen? Ben je niet tevreden met gemakkelijke antwoorden? Wil je veel leren en goed leren studeren? Bij Stichting Landmerk tref je gelijkgestemden. Het Sleuteljaar is een uitstekende manier om jouw tussenjaar diepgang en uitdaging te geven. Daarnaast leer je de praktische vaardigheden die jou gaan helpen op weg naar succes.

Je hebt lef om de grote en belangrijke thema’s niet te ontwijken maar juist centraal te stellen. Je bent optimistisch en geeft niet op als je zoekt naar echte antwoorden. Je zoekt niet alleen antwoorden voor jezelf, maar ook omdat je met de kennis en vaardigheden die je zult leren een grotere bijdrage wil kunnen leveren aan de wereld en de mensen om je heen.

Ben jij zo? Bereid je dan voor op een verrijkende, vreugdevolle en levensbepalende studie-ervaring.

 
landmerk-09.jpg

Vakken & docenten


Vakken & docenten


Om de grote vragen gestructureerd te benaderen en jou in staat te stellen deze zelf te lijf te gaan bestaat het studieprogramma uit drie hoofdvakken. Deze worden gegeven door bevlogen en gerenommeerde academici. Het programma biedt alle vrijheid en ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

1. Retorica: de kunst van het spreken

Er wordt wel gezegd dat retorica de kunst van het overtuigen is. Wat is overtuiging precies? En waarvan wil jij mensen overtuigen? Als deze kunst gepaard gaat met macht, waarom zou jij die kunst dan moeten leren? Deze vragen kennen niet alleen een politieke en juridische dimensie maar ook een persoonlijke: is een goed leven een voorwaarde om een goed redenaar te worden? De klassieke denkers waren hier helder over. De ideale redenaar moet vooral ook een goed mens zijn. Maar wat is dat, een goed mens? En stel deze zou bestaan, hoe word je dat?

Docenten: Daniël van der Maas MA  & Jordi Wiersma MA LLM

 

2. Filosofie: een wandeling naar het heden

Dit vak onderzoekt de oorsprong en het ontstaan van ons denken. De eerste stap is dat we ons bewust moeten worden van de manier waarop we over de wereld om ons heen en over onszelf nadenken. Daarna gaan we te rade bij enkele grote denkers uit het verleden om te begrijpen waar ons denken, dat wil zeggen ons wereldbeeld, onze ideeën, etc. vandaan komen.

Docent: Niko Schonebaum MA

3. De vraag naar waarde: fundamentele economie

De vraag naar het goede leven en de goede samenleving kan niet zonder een grondige reflectie op onze waarden en hoe dezen het fundament vormen van de economie. 

Docent: Prof. dr. Arjo Klamer

landmerk-06.jpg

Locatie & rooster


Locatie & rooster


 

De lessen van het Sleuteljaar vinden plaats in Utrecht. Elke dag beginnen we om 9.15 uur op onze leslocatie naast Utrecht Centraal in het gebouw van onderwijsinstituut Boswell-Bèta. De docenten beginnen de dag met een inleidende sessie. Hierin bespreekt de docent nuttige handvatten om effectief te studeren. Deze inzichten kan je direct in de praktijk brengen.

Onze leslocatie pal naast Utrecht Centraal

 

Een essentieel onderdeel van het programma is het gezamenlijk optrekken met de docenten. Zelfs bij het zelfstandig studeren zijn zij aanwezig voor individuele begeleiding en feedback. Het studeren vindt 's ochtends plaats in rust en concentratie in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte. Tijdens deze uren kunnen de colleges van de middag worden voorbereid of kan er gewerkt worden aan een opdracht. Tegelijkertijd vinden tutorials plaats waarin essays en speeches op inhoud en stijl bediscussieerd worden. In het Sleuteljaar gaat kennis verwerven hand in hand met leren studeren.

Hard studeren vraagt veel van je. Een goede lunch en ontspanning zijn echt nodig om fris aan het middagprogramma te beginnen. In het Boswell-Bèta gebouw is een lunchruimte waar je voor een gereduceerd tarief goed kunt lunchen. Daarna gaan docenten en studenten naar de mooie campus van University College waar de colleges plaats vinden.* Dit is ongeveer twaalf minuten fietsen.

Hier krijg je college: de campus van University College 

's Middags krijg je drie uur intensief en interactief college. Halverwege is er een pauze.  De dag eindigt steeds om 17.00 uur. Nog niet uitgeleerd? Doe dan mee aan de (informele) activiteiten die 's avonds worden georganiseerd. Ontmoet professionals, academici en politici en ga met hen in gesprek. Tijdens de avonduren is er ook ruimte voor initiatieven van de studenten zelf.

* Zo nu en dan vinden colleges plaats op een bijzondere plek die te maken heeft met het college-onderwerp zoals de Vrije Universiteit, het Trippenhuis van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen et cetera.

 
IMG_8462.jpg

Aanmelding & financiën


Aanmelding & financiën


 

Ben je enthousiast en wil je het Sleuteljaar van Landmerk volgen vanaf februari 2018?

De aanmeldingsdeadline is inmiddels gesloten. Indien je je nog op wilt geven, neem dan rechtsstreeks contact op met Jordi: jordi.wiersma@landmerk.nl of bel 0633793880.

Het collegegeld voor dit programma bedraagt €1.495,-

Dit bedrag is exclusief lunch, studiemateriaal en boeken.

Indien de hoogte van het collegegeld een beletsel is, zijn er mogelijk beurzen beschikbaar. Lees daartoe de pagina met informatie over de financiën van het Sleuteljaar.