Wil je leren spreken als Cicero op het Forum Romanum? Wil je weten waarom de welsprekendheid juist in Rome zo belangrijk is geworden? En houd je verder van geschiedenis, filosofie en talen? Meld je dan aan voor de zomerschool “Retorica in Rome”!

Tijdens deze boeiende en zeer leerzame reis maak jij kennis met de beginselen, filosofie en geschiedenis van de retorica. Dit alles zal plaats vinden in de Eeuwige Stad zodat jij werkelijk in de voetsporen kan treden van Cato, Cicero en Quintilianus. Deze helden van de klassieke oudheid werden opgevolgd door grote christelijke denkers zoals Augustinus. Ook zijn retorische en filosofische onderwijs komt aan bod.

Docenten 

De lessen worden gegeven door docenten van Stichting Landmerk in samenwerking met gastsprekers die werken en wonen in Rome, zoals Antoine Bodar (bekende Nederlandse priester), Maarten van Aalderen (correspondent voor De Telegraaf - onder voorbehoud), Joep Wijnands (ambassadeur in Italië voor Nederland), Hans Hoogeveen (Permanente vertegenwoordiger bij de Food and Agricultural Organization van de VN).

 
 

Jordi Wiersma is docent rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden; Daniël van der Maas is docent klassieke talen aan het Gymnasium Apeldoorn. Beiden verzorgen al jaren onderwijs op het gebied van retorica, filosofie en literatuur.

Lesprogramma

Dagelijks vinden uitdagende colleges plaats waarbij ook van de leerling een zeer actieve bijdrage verwacht wordt. 's Morgens vinden de lessen plaats in Villa Nazareth, 's middags vinden ze plaats op aansprekende locaties in het centrum van Rome zelf. 

Locatie 

Je verblijft gedurende een week in Villa Nazareth, dichtbij metrostation Cornelia. Hier vinden eveneens de lessen plaats. Tijdens de middag en avond zijn er excursies in de binnenstad van Rome.

 

Data 

Je komt aan op zondag 2 september 2018 in de avond en vertrekt weer op zaterdag 8 september 2018. De lessen vinden plaats op maandag tot en met vrijdag. Het is je eigen verantwoordelijkheid verlof te vragen van school mocht deze periode niet in je vakantie vallen.

Doelgroep

14 gemotiveerde leerlingen bovenbouw. Kijk hieronder een korte impressie van de reis van 2017, gemaakt door leerlingen.

Een uitdagende week, ongewoon strak programma, onder
tijdsdruk speeches 'produceren' en ze opvoeren aan de voet van het Forum Romanum of een andere plaats in Rome in de voetsporen van Cicero. Met emotie en passie uiteraard. (...) Fantastisch dat ze de kans kregen om deel te nemen aan het honoursprogramma.
— ouders van deelnemer Lucas

Kosten

De prijs is nog niet bekend. Het betreft het een bedrag inclusief verblijf (6 nachten), 3 maaltijden per dag (vanaf zondagavond tot zaterdagochtend), openbaar vervoer (weekkaart metro) en de lessen. Deelnemers dienen hun eigen vervoer naar Rome te bekostigen, alsmede hun verplichte reis- en zorgverzekering. Deelnemers dienen ruim voor vertrek een bewijs van deze verzekeringen over te geven aan Stichting Landmerk. Indien dit niet gebeurd is, wordt de deelname geannuleerd.

Aanmelding en selectie

Vul voor 15 juni 2018, 12:00 uur het onderstaande formulier in. Zorg dat ook voor 15 juni 2018 een aanbevelingsbrief (max. 200 woorden) gestuurd wordt naar jordi.wiersma@landmerk.nl. Landmerk kan besluiten om een tweede selectieronde in te stellen, wanneer de selectiecommissie op basis van de ingezonden brieven niet tot een oordeel kon komen.

Voor eind juni 2018 zal worden bekend gemaakt worden of je geselecteerd bent of niet. 

Bij succesvolle afronding van de cursus (actieve deelname) ontvang je een certificaat van deze zomerschool. In overleg met jouw school kan deze cursus op je testimonium/diploma vermeld worden.

Naam *
Naam
Reeds in bezit van zorg- en reisverzekering voor het buitenland *
voor noodgevallen